Αρχική Σελίδα
• Συλλογές
• Χρυσές Συλλογές 22Κ
• Γραμματόσημα
• Αναμνηστικά
• Έργα Τέχνης
• Κόσμημα
• Λευκά Είδη - Είδη Σπιτιού
• Διακόσμηση
• Βιβλία
• Βυζαντινή Τέχνη
• Ρολόγια
• Ζώδια 24Κ
• Εκδόσεις ΣΥΛΛΟΓΗ - Γιάνης Κορδάτος
• Τσάντες


Change Language

Χρυσές Συλλογές 22Κ
Δραχμαί και Οβολοί

Τα πρώτα νομίσματα στην ιστορία της ανθρωπότητας "κόβονται" τον 7ο αιώνα π.Χ. στη Λυδία από τον βασιλέα της, τον Γύγη. Δημιουργούνται για να αντιμετωπίσουν την ανάπτυξη των αρχαίων κοινωνιών με την εξάπλωση του εμπορίου όπου η μέθοδος της ανταλλαγής πλεοναζόντων αγαθών, που είναι κάπως ανάλογη με το σημερινό "κλήρινγκ", αποδεικνύεται πλέον ανεπαρκής και αντικαθίσταται από την ανταλλαγή των προϊόντων με ποσότητα μετάλλων.

Μεγέθυνση εικόνας Στην Ελλάδα τα πρώτα νομίσματα κόβονται στην Αίγινα το τελευταίο τέταρτο του 7ου π.Χ. αιώνα από τον Φείδωνα, βασιλιά του Άργους, για να αντικαταστήσουν τους δύσχρηστους σιδερένιους οβολούς. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι αυτά είναι και τα πρώτα νομίσματα της Ευρώπης! Τότε εμφανίζεται για πρώτη φορά η λέξη "δραχμή", προερχόμενη από το ρήμα "δράττομαι" (=πιάνω σφικτά την ποσότητα που χωράει στην παλάμη μου), και αντιστοιχεί στους 6 σιδερένιους οβολούς που μπορούσε κάποιος να πιάσει με το χέρι του. Παράλληλα διαμορφώνεται για πρώτη φορά και η ισοτιμία: μία (1) ασημένια δραχμή Αιγίνης αντιστοιχεί με έξι (6) σιδερένιους οβολούς.
Έτσι αρχίζει σιγά-σιγά η εξάπλωση των μεταλλικών νομισμάτων σε όλο τον ελλαδικό χώρο, με την Κόρινθο και κατόπιν την Αθήνα να κόβουν δικά τους νομίσματα. Ταυτόχρονα δημιουργούνται και ισοτιμίες πολλαπλάσιες της δραχμής, π.χ. η μνα (=100 δραχμές) και το τάλαντο (=60 μναι).
Η ποικιλία των τύπων των αρχαίων ελληνικών νομισμάτων είναι τεράστια, αλλά παρ όλα αυτά εύκολα μπορούμε να διακρίνουμε κάποια συγκεκριμένα κυρίαρχα μοτίβα:
1. την προστάτιδα θεότητα της πόλης που κόβει το νόμισμα Αθηνά στην Αθήνα, Ήρα στην Ολυμπία κ.λπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις η πίσω πλευρά του νομίσματος αναπαριστά κάποιο σύμβολο που συνδέεται με αυτήν τη θεότητα (τη γλαύκα της Αθηνάς, τον αετό του Δία κ.λπ.).
2. προϊόντα που παράγονται σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως ένα κύπελλο κρασιού στη Νάξο ή διάφορα σύμβολα που αναφέρονται σε συγκεκριμένες βασικές εργασίες ή κυρίαρχους τομείς προσπορισμού πλούτου, όπως ένα άλογο στη Λάρισα.
3. μια γραφική αναπαράσταση που ονόματος της πόλης που κόβει το νόμισμα, και αργότερα τα πορτρέτα βασιλέων ή ηγεμόνων.
Ακόμα και αν αφήσουμε κατά μέρος την καλλιτεχνική αξία και ομορφιά των αρχαίων ελληνικών νομισμάτων, μελετώντας τα αντλούμε πολύτιμες πληροφορίες σε πολλούς τομείς: ιστορία, οικονομία, θρησκεία, πολιτική, παραδόσεις και πολλούς άλλους τομείς που καθιστούν τη μελέτη τους ανεξάντλητη πηγή γνώσης για τον αρχαίο κόσμο.

  • Με την αγορά της σειράς παίρνετε Δώρο τη χρυσή Δεκάρα του Γεωργίου A - Bασίλειον της Eλλάδος, 1912.
  • Η συλλογή διατίθεται σε περιορισμένο αριθμό ονομαστικών και αριθμημένων σειρών.
  • Συνοδεύεται από Ονομαστικό και Αριθμημένο Πιστοποιητικό Ποιότητας και Αυθεντικότητας.


Το προϊόν συνοδεύεται από πιστοποιητικό ονομαστικής και αριθμημένης σειράς
Δείτε περισσότερα >>

Αθήναι, Αργυρό Δεκάδραχμο, π. 467 π.Χ. Μακεδονία, Φίλιππος Β’, Αργυρό Τετράδραχμο, π. 323 - 315 π.Χ. Χαλκιδική Συμμαχία (της Ολύνθου), Αργυρό Τετράδραχμο, π. 364 – 361 π.Χ. Άκανθος Μακεδονίας, Αργυρό Τετράδραχμο, π. 424 - 380 π.Χ. Αίγινα, Αργυρός Στατήρας, π. 325 π.Χ. και μετά
Λάρισα, Αργυρό Δίδραχμο, π. 370 π.Χ. και μετά Ήπειρου, Βασιλέως Πύρρου, Αργυρό Τετράδραχμο, 297 – 272 π.Χ Δελφοί (Αμφικτυόνων), Αργυρός Στατήρας, π. 336 π.Χ. Επίδαυρος, Αργυρή δραχμή, πρώτο τέταρτο 3ου αιώνα π.Χ. Αθήναι, Αργυρό Τετράδραχμο, 129 - 128 π.Χ.
Κόρινθος, Αργυρό Τρίδραχμο, π. 340 - 325 π.Χ. Κοινό Ηπειρωτών, Αργυρό Δίδραχμο, 234 - 168 π.Χ. Άργος, Αργυρή Δραχμή, π. 370 - 350 π.Χ. Μακεδονία, Μ. Αλεξάνδρου, Αργυρό Τετράδραχμο, π. 325 - 315 π.Χ.


Τιμή: €31775.00

 

Η MAILink Α.Ε. σας προσφέρει, με την αγορά αυτού του προϊόντος, το ακόλουθο δώρο:
Δεκάλεπτο Γεωργίου A’- Bασίλειον της Eλλάδος, 1912


Ιστορικό νόμισμα, που εκδόθηκε λίγους μήνες πριν από τη δολοφονία του Γεώργιου A.
Ένα υπέροχο και πολύ χαρακτηριστικό νόμισμα της σύγχρονης Ελλάδας.
Σας το κάνουμε ΔΩΡΟ με οποιαδήποτε χρυσή συλλογή αγοράσετε ή στην προνομιακή τιμή των €1000, αν το αγοράσετε μόνο του.
Συνδυάζει τη νοσταλγία για το παλιό μας νόμισμα, την ιστορία του τόπου μας και φυσικά είναι μία πολύ καλή επένδυση.
Το βάρος του σε χρυσό 22 καρατίων είναι 7 γραμμάρια.

Εμπροσθότυπος: Όψη της γλαυκός πάνω σε αμφορέα. Δεξιά και πάνω στο πεδίο ένδειξη 10 ΛEΠTA. Ακριβώς από κάτω κλαδί ελιάς. Διακρίνεται το όνομα του Γάλλου χαράκτη CH.Pillet. H θεματολογία και η αισθητική της όψης σαφώς αντλεί από κοπές της αρχαιότητας. Tο περίγραμμα είναι στικτό.
Οπισθότυπος: Δεξιά το στέμμα του βασιλέως και επιγραφή BAΣIΛEION THΣ EΛΛAΔOΣ, από κάτω χρονολογία 1912. Tο περίγραμμα είναι στικτό.


Το προϊόν συνοδεύεται από πιστοποιητικό ποιότητας και αυθεντικότητος
Δείτε περισσότερα >>

ΓΙΑ ΜΕΛΗ

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;
Εγγραφή νέου μέλους
Γιατί να γίνω μέλος;
Διαγωνισμοί


ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΗΣ MAILINK


Στατήρας Αρχαίας Αίγινας, σε ασήμι 925ο

H MAILink AE σας προσφέρει εντελώς δωρεάν με την εγγραφή σας ως μέλος, ένα υπέροχο δώρο της επιλογής σας...

Δείτε όλα τα δώρα >>


Created & Hosted by Ιωάννης Ε. Ξανθός & Κορινθόραμα